Nieuwe Raspberry Pi 4, wat is er nieuw, welke prijs, waar te koop?

Bijgewerkt 24 juni 2019 - 0 Opmerkingen - , , ,

ⓘ Cet article peut avoir été partiellement ou totalement traduit à l'aide d'outils automatiques. Nous nous excusons des erreurs que cela pourrait engendrer.

We hebben lang gewacht, de stichting kondigde vandaag de release aan van de nieuwe versie van haar microcomputer, de Raspberry Pi 4!

Terwijl de stichting een tijdje geleden zei dat ze al zeker een jaar geen nieuwe versie had gepland, is de verrassing net gevallen!

Verhoogd RAM, snellere processor, Gigabit Ethernet-poort, 4K-video, laten we de nieuwe functies samen bekijken!

Zie prijzen op Amazon.fr

Tot 4 GB RAM, een enorme verbetering

Eerste punt dat opvalt bij deze nieuwe Raspberry Pi 4, het random access memory (RAM) is aanzienlijk vergroot, van 1 GB in DDR3 voor de B3 + tot maximaal 4 GB in DDR4 voor de Pi 4!

Deze toename in RAM is zeer welkom en zou de Raspberry Pi in staat moeten stellen om meer applicaties parallel te draaien en om programma's met een hoog geheugengebruik, zoals video- of beeldverwerking, beter te beheren.

Raspberry pi 4 bovenaanzicht
De Raspberry Pi 4 van bovenaf gezien.

Als dit punt het meest in het oog springt, was het ook het meest voorspelbare, veel concurrenten van de Raspberry Pi bieden dit soort eigenschappen al heel lang aan.

Tot dan ongekend zal de Raspberry Pi 4 verschillende versies bieden met een keuze uit 1 GB, 2 GB of 4 GB geheugen. Het valt nog te bezien welke impact dit zal hebben op de prijs.

Een nieuwe, krachtigere Cortex A72-processor

Nog steeds met het oog op het verbeteren van de kracht van de machine, biedt de Raspberry Pi 4 ook een nieuwe processor. Verlaat de Cortex A53 van eerdere generaties, de Raspberry Pi 4 zal worden uitgerust met een Cortex A72.

Geklokt op 1500 Mhz tegen 1400 Mhz voor de vorige versies, zou deze processor ook iets minder energie-intensief moeten zijn.

Zoals voorheen blijven we natuurlijk op een ARM-processor, en meer specifiek een ARMv8-A in 64-bit-modus.

Als deze processor een beetje pit toevoegt aan de Raspberry Pi 4 om berekeningen uit te voeren, is het vooral op het videogedeelte dat het een enorme nieuwigheid brengt!

Een nieuwe VideoCore VI GPU die video in 4K mogelijk maakt!

Inderdaad, meer dan een simpele toename van de rekenkracht, het is inderdaad het onboard GPU-gedeelte, het "grafische kaart" -gedeelte van de processor dat verandert met de komst van de A72!

Inderdaad, als de Cortex A53 een VideoCore IV GPU insluit, is het inderdaad een VideoCore VI die aanwezig is in de nieuwe Cortex A72!

Maar welke gevolgen heeft het dan? Waar de vorige processormodellen, en dus Raspberry Pi, alleen Full HD-video met één scherm ondersteunden, ondersteunt de nieuwe Raspberry Pi 4 4K-video en op twee schermen !!!

Ondersteuning voor OpenGL 3.0 is ook toegevoegd, wat de prestaties van de Pi opnieuw sterk zou moeten verbeteren in termen van grafische weergave, en in het bijzonder video-acceleratie.

Concreet betekent dit dat de Raspberry Pi zich zeker moet profileren als dé referentieoplossing voor het maken van mediacentra, retro-gameconsoles en alle andere activiteiten die grafisch computergebruik vereisen!

Naar onze mening is deze wijziging duidelijk de belangrijkste, aangezien de grafische verwerking echt het grootste zwakke punt was van de Raspberry Pi in vergelijking met zijn concurrenten!

Beste Ethernet, USB en HDMI!

Laatste verbeterpunt, de aansluitingen zijn herzien en uitgebreid!

Zo is de Raspberry Pi 4 uitgerust met een 1 Gigabit Ethernet-poort die al lang geleden had moeten worden en het gebruik van de Raspberry Pi opnieuw zou moeten verbeteren op het gebied van multimedia, maar ook voor gebruik als server of videostream via internet. .

De USB-poorten zijn ook herzien, en twee daarvan zijn nu USB3-poorten. Ook hier zullen multimedialiefhebbers blij zijn.

De HDMI-poort is verdwenen om plaats te maken voor twee Micro-HDMI!

De traditionele HDMI-poort evolueert ook en maakt plaats voor twee Micro-HDMI-poorten, waardoor het gebruik van de Raspberry Pi in dubbel scherm mogelijk is, waar we lang op hebben gewacht!

Ten slotte, zelfs als dit meer anekdotisch is, gaat Bluetooth naar versie 5.0 tegen 4.2 voor de vorige versies.

Merk ook op dat hoewel de GPIO-poorten hetzelfde blijven, het nu mogelijk is om een paar extra seriële poorten te beheren, wat goed nieuws is voor elektronicafans.

Hoeveel kost de Raspberry Pi 4 uiteindelijk en waar kan je hem kopen?

Let op, de voeding en de HDMI-poorten van de Raspberry Pi 4 zijn veranderd! Als je een Raspberry Pi 4 wilt kopen, overweeg dan ook om een compatibele USB C-oplader en een micro-HDMI-naar-HDMI-kabel te kopen!

Bij al deze nieuwigheden en verbeteringen is de vraag natuurlijk die van de prijs. Wat kunnen we hier verwachten?

Zoals we zouden verwachten, blijft de stichting trouw aan haar gewoonte met een belprijs die nog steeds wordt gehandhaafd op 35 € voor de 1 GB RAM-versie.

Aan de andere kant zien de andere versies van de Raspberry Pi 4 hun prijs lichtjes stijgen, tot 45 € voor 2 GB RAM en 55 € voor 4 GB RAM.

Dus de prijs stijgt natuurlijk voor de "high-end" versies, maar we profiteren niettemin van alle verbeteringen behalve het RAM op het 1 GB-model, met een prijs die gehandhaafd blijft op 35 €!

Op dit moment is Raspberry Pi 4 alleen in Frankrijk verkrijgbaar in de 2GB-versie, de 4GB-versie is momenteel niet op voorraad.

U vindt het op onze partner kubii.fr., Of op Amazon.fr.

Zie prijzen op Amazon.fr

Conclusie, een geweldige Raspberry Pi 4!

Uiteindelijk belooft deze nieuwe Raspberry Pi 4 een uitstekende versie te worden met veel verbeteringen.

De Raspberry Pi 4 is al bezig zeer geschikt te worden voor alle multimediatoepassingen en zou zeer snel zijn publiek moeten vinden.

De stichting heeft ons kunnen verrassen door een grote facelift te geven aan haar vlaggenschip, dat in cirkels begon te draaien en achterbleef bij de concurrenten, een vertraging die nu grotendeels is ingehaald!

U zult begrijpen dat we van onze kant verheugd zijn!

Notez cet article.
Delen
Nieuwsbrief
Auteur :
Raspberry Pi FR
Word lid van de Raspberry Pi-gemeenschap
Van een computer van $ 35 zijn al 10 miljoen exemplaren verkocht
KOOP DE NIEUWE RASPBERRY PI 4
Gerelateerde tutorials
Hoe je een servomotor bestuurt met de Raspberry Pi Installeer Shadow op Odroid, hoe je een gaming-pc maakt met (bijna) een Raspberry Pi! Hoe SSH op de Raspberry Pi te activeren. Bitcoin uitgelegd aan mijn grootmoeder, inleiding voor beginners. Zet bestanden over naar de Raspberry Pi zonder FTP met SSH.
Geen reacties

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Abonneer u op de nieuwsbrief.
Vond je dit artikel leuk?
Schrijf je in en blijf op de hoogte!