Photo du Raspberry Pi Pico W, ajout du Wi-Fi

Release van de Raspberry Pi Pico W, een microcontroller met wifi!

Bijgewerkt 2 juli 2022 - 0 Opmerkingen - , , , ,

ⓘ Cet article peut avoir été partiellement ou totalement traduit à l'aide d'outils automatiques. Nous nous excusons des erreurs que cela pourrait engendrer.

In januari 2021 kondigde de Raspberry Pi Foundation zijn komst aan op de microcontrollermarkt met de Raspberry Pi Pico , een krachtige microcontroller voor slechts $ 4. Vandaag kondigt de Raspberry Pi Foundation de release aan van een nieuw product, de Pi Pico W, die Wi-Fi-connectiviteit toevoegt aan zijn kleine machine!

Een kort overzicht van nieuwe producten en leveranciers.

Zie prijs bij Amazon

Een eerdere versie zeer goed ontvangen door het publiek.

Met de release van de eerste Raspberry Pi Pico was de stichting erin geslaagd een product aan te bieden dat gemakkelijk toegankelijk, klein, krachtig, veelzijdig en goedkoop was. De Pi Pico voldeed daarom aan zowel de behoeften van professionals die een kant-en-klare oplossing willen vinden om een ​​relatief krachtige microcontroller in te bouwen, als die van hobbyisten die verder willen gaan in de elektronica aan boord zonder noodzakelijkerwijs de C-taal te hoeven leren of ontwerpen overdreven geavanceerde elektronische circuits, terwijl het een nog betaalbaarder alternatief biedt voor de beroemde Arduino , de de facto in consumentenmicrocontrollers.

Een Arduino One
De Arduino was en blijft zowel een consumenten- als een industriestandaard voor microcontrollerborden.

Het bewijs dat de Pi Pico in een reële behoefte voorzien, een jaar na de release heeft de stichting al meer dan 2 miljoen stuks verkocht, een indrukwekkend cijfer voor een product dat, ondanks al zijn kwaliteiten, een gemeenschap betreft die meer expert is dan die van de Raspberry, en een markt waarop een standaard en gediversifieerd aanbod al breed toegankelijk was, in tegenstelling tot de situatie die zich voordeed toen de klassieke Raspberry Pi werd uitgebracht.

Desalniettemin moet worden opgemerkt dat dit succes waarschijnlijk werd versterkt door de relatief vlekkeloze beschikbaarheid van de Pi Pico, in een sector die hard wordt getroffen door tekorten aan componenten, waarvan de klassieke Raspberry Pi bovendien grotendeels het slachtoffer is.

Met de toevoeging van Wi-Fi is de Raspberry Pi Pico W meer IoT-gericht dan ooit.

Met deze nieuwe Raspberry Pi Pico W voegt de stichting een Wi-Fi-chip toe aan zijn microcontroller en vult daarmee wat ons leek de laatste grote tekortkoming van het vorige model, door het gebruik ervan voor embedded apparaten en internet aanzienlijk te vereenvoudigen. . artikelen.

Toen hij op de markt voor microcontrollerboards kwam, was het duidelijk dat de basis concurreerde met de Arduino, de historische standaard voor zowel hobbyisten, makers en hackers, als industriëlen die op zoek zijn naar een veelzijdige en kant-en-klare oplossing. gebruik in microcontrollerbord.

Als de Pi Pico alles leek te hebben om te slagen (meer vermogen; kleinere footprint; lagere prijs; meer gebruiksgemak; minder technische toetredingsdrempels), dan was er toch een andere markt waar het laat mee was, die van het Internet of Things.

ESP32 een microcontroller met Wifi
De ESP32 is tegenwoordig waarschijnlijk de meest gebruikte microcontroller-oplossing met wifi.

Inderdaad, op papier had de Pi Pico zowel een formaat, een prijs als een stroomverbruik dat laag genoeg was om de perfecte basis te zijn voor elk aangesloten object, maar het ontbrak nog steeds aan één ding, de internetverbinding… Een beperking die nog complexer is dan het toevoegen van internet naar een microcontroller die het oorspronkelijk niet had, is verre van een gemakkelijke taak.

Historisch gezien heeft de amateurgemeenschap, maar ook de industriële gemeenschap, zich voor dit soort taken vaak tot de ESP8266-module en zijn opvolger de ESP32 gewend , hetzij door ze alleen als het hart van het systeem te gebruiken, hetzij door ze te combineren met een Arduino.

Dankzij de toevoeging van Wi-Fi moet de Raspberry Pi Pico W daarom nu niet alleen concurreren met de Arduino, maar ook met de ESP32, waardoor het zeker een hulpmiddel bij uitstek is voor het maken van verbonden objecten waarvoor internettoegang nodig is.

Aan de technische kant, hoe werkt het?

Technisch gezien werd de toevoeging van Wi-Fi gedaan door een CX43439 van Infineon toe te voegen aan de Raspberry Pi Pico, die op de Pi Pico W is ingebed onder een metalen schild dat is opgeladen om interferentie te voorkomen, een belangrijk punt voor professionals omdat het de kosten verlaagt met certificering van overeenstemming over radio-emissies.

De wifi-chip bevindt zich onder het metalen schild links van de kaart.

Zeer interessant om op te merken, de Wi-Fi-chip van Infineon biedt ondersteuning voor Bluetooth en Bluetooth Low-Energy. Als deze functies niet zijn ingeschakeld bij productrelease, heeft de stichting aangegeven dat ze deze mogelijk in toekomstige updates zullen inschakelen.

Aan de softwarekant zijn nu updates beschikbaar, waaronder een UF2-image met netwerkondersteuning voor MicroPython-gebruikers en een Pico SDK-update voor C-ontwikkelaars. gids getiteld “Verbinding maken met internet met Raspberry Pi Pico W” is ook beschikbaar voor beide talen.

Volgens deze documenten zou het opsommen van de Wi-Fi-netwerken en het verbinden met hen daarom niet meer dan tien regels in Python moeten kosten (in C stellen we ons voor dat het waarschijnlijk nodig zal zijn om 300 pointers te creëren en het transport van elke bit per carrier te organiseren duif, een operatie dus relatief eenvoudig vergeleken met het schrijven van een helloworld.c zonder beveiligingsfouten…).

Zoals gebruikelijk heeft de stichting er ook voor gezorgd om de huidige vorm van de Pi Pico te behouden om de directe overgang van de oude naar de nieuwe versie mogelijk te maken.

Een Raspberry Pi Pico H en Pico WH als bonus, met al gesoldeerde GPIO-connectoren.

Als laatste punt om op te merken, naast de release van de Pico W, heeft de stichting ook de Pico H van $ 5 uitgebracht, die gewoon een klassieke Raspberry Pi Pico is met GPIO-connectoren die al op het bord zijn gesoldeerd, zoals het geval was voor de Pi Zero en de Pi Zero H.

Foto van een Raspberry Pi Pico H met zijn GPIO-poorten erop gesoldeerd.
De Raspberry Pi Pico H met zijn GPIO-poorten gesoldeerd en zichtbaar op maat gemaakt voor de fundering.

Een Pico WH zal binnenkort beschikbaar zijn voor $ 7 en zal vooraf gesoldeerde GPIO-connectoren toevoegen aan de nieuwe Pico W.

Welke beschikbaarheid moet worden verwacht en waar kan ik de Raspberry Pi Pico W kopen?

In tegenstelling tot de klassieke Raspberry Pi is de Pi Pico W, net als zijn voorganger, ontworpen en uitgebracht tijdens het tekort aan elektronische componenten, en de stichting lijkt bijzondere aandacht te hebben besteed aan het kunnen garanderen van de productie en levering van deze machines. Als we de ervaringen uit het verleden met de Raspberry Pi Pico mogen geloven, zouden we geen voorraadtekort moeten hebben.

Wat betreft het kopen van de Raspberry Pi Pico W, je kunt het nu hier bij Amazon krijgen.

Zie prijs bij Amazon
Notez cet article.
Delen
Nieuwsbrief
Auteur :
Raspberry Pi FR
Word lid van de Raspberry Pi-gemeenschap
Van een computer van $ 35 zijn al 10 miljoen exemplaren verkocht
KOOP DE NIEUWE RASPBERRY PI 4
Gerelateerde tutorials
Flits de groene LED aan boord van de Raspberry Pi. Schakel een LED aan en uit met de Raspberry Pi en Python. De Raspberry Pi 4 komt aan in een 8 GB RAM-versie! Maak een Raspberry Pi-cluster met Docker Swarm Hoe een programma draaien bij het starten van de Raspberry Pi?
Geen reacties

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Abonneer u op de nieuwsbrief.
Vond je dit artikel leuk?
Schrijf je in en blijf op de hoogte!