Installer plusieurs OS sur la même carte SD avec BerryBoot.

Hoe meerdere OS te installeren op de Raspberry Pi met BerryBoot.

Bijgewerkt 27 februari 2018 - 0 Opmerkingen - , , , , , ,

ⓘ Cet article peut avoir été partiellement ou totalement traduit à l'aide d'outils automatiques. Nous nous excusons des erreurs que cela pourrait engendrer.

Als je nieuwe dingen wilt ontdekken en nog steeds aan het experimenteren bent met de Raspberry Pi, heb je misschien al verschillende besturingssystemen op dezelfde SD-kaart willen installeren? Daar is BerryBoot voor!

U hebt bijvoorbeeld zowel een mediacenter, een retro-gamingsysteem als een klassiek Raspbian-systeem nodig! Alleen hier, 3 SD-kaarten, het eindigt een beetje duur. Vooral omdat we nog steeds een nieuwe moeten toevoegen voor elk extra gebruik. En dat is niet te vergeten het hebben van kaarten elke keer te veranderen. Dit alles eindigt steeds vrij duur en zelfs, laten we zeggen dat het duidelijk, eerlijk gezegd saai!

Om dit probleem op te lossen, zullen we zien hoe het mogelijk is om BerryBoot-software te gebruiken om meerdere BE's op de Raspberry Pi te installeren en zelfs OS toe te voegen of te verwijderen als dat nodig is.

Het benodigde materiaal voor deze tutorial

Om deze tutorial te kunnen volgen, heb je absoluut het volgende materiaal nodig (klik op de links om het materiaal te zien dat we aanbevelen).

U zult merken dat u een grote MicroSD-kaart (ten minste 32 GB) of een kleinere kaart en een externe harde schijf gebruiken. BerryBoot u de verschillende OS te installeren op een externe harde schijf in plaats van de SD-kaart. U moet deze oplossing waarschijnlijk overwegen als u verschillende systemen wilt installeren die grote bestanden kunnen hosten (films, back-ups, games, enz.).

Waarom BerryBoot gebruiken in plaats van Noobs?

Terwijl we keken naar hoe we meerdere OS op dezelfde MicroSD-kaart met de Raspberry Pi konden installeren, kwamen we twee oplossingen tegen, Noobs en BerryBoot. Dus we keken naar welk systeem het meest geschikt was en we hebben uiteindelijk BerryBoot geselecteerd.

Inderdaad, in tegenstelling tot Noobs, BerryBoot is niet alleen een installateur, maar eerder een bootloader. Zonder in te gaan op te veel detail hier is het verschil.

Met Noobs kiest u bij de eerste start de besturingssystemen die u op de MicroSD-kaart wilt installeren. Zodra u de eerste keer bent gestart, u kiezen welk systeem u wilt gebruiken, maar u het systeem niet meer toevoegen of verwijderen. Als u wilt nieuwe OS te ontdekken moet je je hele kaart opnieuw en je verliest al je gegevens.

Met BerryBoot installeert u niet direct het besturingssysteem op de kaart, maar eerder een soort gecomprimeerd bestand dat BerryBoot kan gebruiken. Net als bij Noobs kun je bij het opstarten kiezen welk systeem je wilt gebruiken, maar deze keer kun je ook nieuw besturingssysteem verwijderen of toevoegen!

BerryBoot is daarom veel geschikter dan Noobs als het gaat om het ontdekken van nieuw OS of gehannes (koekoek François) met de Raspberry Pi. Dus laten we direct naar BerryBoot op onze Raspberry!

BerryBoot installeren op de Raspberry Pi

Om BerryBoot te installeren, moeten we beginnen met het downloaden. Voor dit, niets ingewikkeld, ga enkel naar de website BerryBoot, en klik op de downloadverbinding die aan uw Pi raspberry (in ons geval, "BerryBoot voor quad-core…") overeenkomt.

Terwijl BerryBoot downloadt, voegt u uw SD-kaart in uw computer en maakt u deze op fat32 (klik meestal met de rechtermuisknop op het pictogram van de SD-kaart, 'Het apparaat opmaken', enz.).

Nu BerryBoot is gedownload en uw SD-kaart is geformatteerd, kunnen we BerryBoot installeren op de SD-kaart. Nogmaals, het is zo simpel als dat. Net uitgepakt de BerryBoot ZIP-bestand dat u net gedownload, kopieer de inhoud van de resulterende map (de inhoud eh, niet de map zelf, ik zie je komen) en kopieer het op uw SD-kaart.

Zodra dit is gedaan, uitwerpen van de SD-kaart, steek deze in uw Raspberry Pi, sluit deze aan op apparaten (scherm, toetsenbord, muis) en sluit de stroom aan in het gebied.

Je hebt een afbeelding (anders heb ik je verteld om de inhoud van de map te kopiëren en niet de map …)? Geweldig, we zullen in staat zijn om verder te gaan met het installeren van besturingssystemen!

BerryBoot-installatie en OS-selectie

Zodra uw Raspberry Pi is aangesloten, zal het beginnen en je zult merken dat je geconfronteerd met de BerryBoot installateur, die u zal toestaan om berryboot instellen en kies de besturingssystemen te installeren op uw Raspberry Pi.

Dus je vindt jezelf in de voorkant van het volgende venster (excuus voor de kwaliteit van de beelden, dit zijn foto's genomen van een videoprojector, dus de regenboog effect is merkbaar …).

BerryBoot installer's homepage

Op deze pagina u de opties van BerryBoot instellen.

Dus het opzetten van de verschillende opties als je ze nodig hebt. In ons geval hebben we de volgende instellingen ingesteld:

  • Video: Ja
  • Netwerkverbinding: Wifi (zet Wired als je verbonden bent met Ethernet)
  • Audio: Automatisch (laat het standaard zo achter)
  • Tijdzone: Europa/Parijs (rapport dat het gemakkelijker is om de huidige tijd te lezen dan om mentale berekening te doen vanuit de Oezbeekse tijdzone…)
  • Toetsenbordindeling: nl

Het veld 'Hier typen om toetsenbord te testen' wordt alleen gebruikt om te controleren of de weergegeven letters overeenkomen met de toetsenbordtoetsen die u hebt ingedrukt.

Zodra u het heeft ingesteld, klikt u op OK.

 

Als u, net als wij, ervoor hebt gekozen om verbinding te maken met Wi-Fi, ziet u zich dan tegenover het onderstaande venster (anders gaat u na naar de afbeelding):

BerryBoot Wi-Fi-instellingen

Kies uw Wi-Fi-netwerk en voer het bijbehorende wachtwoord in.

Niets te ingewikkeld, kies gewoon het Wi-Fi-netwerk dat u wilt gebruiken, voer het netwerkwachtwoord in "WPA-wachtwoord" en klik op "OK".

 

Berryboot zal u nu vragen welke schijf het verschillende OS zou moeten installeren.

Schijfvenster naar keuze of installatie van besturingssysteem

U ervoor kiezen om het besturingssysteem rechtstreeks op de SD-kaart te installeren, maar ook op een externe of andere schijf.

Zoals u zien BerryBoot biedt u aan om het OS direct te installeren op uw SD-kaart (mmcblk0), maar niet alleen.

Zo u van de vangst hierboven zien dat het ook aanbiedt om OS op netwerkopslag te installeren (zodat u uw volledig besturingssysteem online, of zelfs plaatselijk, bijvoorbeeld op een SIN ontvangen die u op een Raspberry Pi zou draaien).

Ook, als je wilt, u ook het os te installeren op een USB-aangesloten harde schijf naar de Raspberry Pi (hier is de optie niet weergegeven omdat er geen schijf is aangesloten, maar het wordt meestal genoemd sda).

Dus kies het apparaat waarop u het besturingssysteem wilt installeren (in ons geval hebben we gekozen mmcblk0SD-kaart).

BerryBoot biedt u ook om het type bestandssysteem te kiezen dat moet worden gebruikt, met ext4, wat prima is en dat adviseren wij u om standaard te vertrekken.

Ten slotte u ervoor kiezen om het besturingssysteem te versleutelen door het vak Schijf versleutelen aan te geven. Houd er rekening mee dat dit type versleuteling meestal resulteert in een min of meer significante prestatiedaling. Wij raden u aan om het los te laten, tenzij u het echt nodig hebt.

Zodra al deze opties zijn ingesteld, klikt u op 'Opmaken'. Er verschijnt dan de tijd om de SD-kaart op te maken, meestal minder dan een minuut.

 

Zodra de kaart/schijf/machine in een netwerk is geformatteerd, komen we aan in de laatste fase van deze installatie, de keuze van besturingssystemen om op de Raspberry Pi te installeren.

Keuze van OS te installeren met BerryBoot

Je het verschillende besturingssysteem kiezen dat je op je Raspberry Pi wilt installeren.

Zoals u zien, zijn besturingssysteem onderverdeeld in verschillende categorieën 'Populair', 'Anderen', 'Toestellen' en 'Aanbevolen'. De kans is groot dat de ES's waarin je geïnteresseerd bent ofwel in "Populair" of "Anderen" zijn.

Om uw OS te kiezen is er nog niets tovenaar. Klik gewoon op het BE van uw keuze om ze te markeren. Zodra al het besturingssysteem dat u wilt installeren is geselecteerd, klikt u op 'Ok' om ze te installeren. Er wordt dan een laadbalk weergegeven om de voortgang van de installatie aan te geven.

Zodra de installatie is voltooid, verschijnt er een venster om de Raspberry Pi opnieuw op te starten.

Eerste start van BerryBoot, kies het OS waarop te beginnen

Zodra de Raspberry Pi opnieuw is opgestart, zul je jezelf geconfronteerd met BerryBoot's startscherm, waarmee u kiezen welk OS u wilt beginnen.

BerryBoot startscherm.

Hier hebben we slechts een OS geïnstalleerd, Raspbian.

Na 10 seconden zonder actie start BerryBoot het besturingssysteem standaard. U ook klikken op het besturingssysteem dat u wilt starten om het te selecteren en vervolgens linksonder op de knop Opstarten klikken.

BerryBoot instellen en een nieuw besturingssysteem installeren op je Raspberry Pi

Als je een nieuw besturingssysteem aan je Raspberry Pi wilt toevoegen, klik je aan het begin van de rasp op de knop 'Menu bewerken'. U zult dan bevinden zich tegenover het configuratiescherm van BerryBoot.

BerryBoot-configuratiescherm

Met het configuratiescherm van BerryBoot kun je nieuw besturingssysteem toevoegen aan je Raspberry Pi.

Als u een besturingssysteem wilt toevoegen, klikt u linksboven op het pictogram 'BEs toevoegen'. U bevindt zich dan op dezelfde interface als tijdens de installatieprocedure bij het kiezen van welk besturingssysteem u wilt installeren. De procedure is precies hetzelfde als toen.

Houd er rekening mee dat u een besturingssysteem ook verwijderen door erop te klikken en vervolgens Verwijderen of een back-up te maken (Back-up).

Op dezelfde manier u ook standaard instellen dat het besturingssysteem wordt gebruikt door erop te klikken en vervolgens op 'Standaard instellen'.

Belangrijk is dat het ook via deze interface en via Edit config dat u de bestanden cmdline.txt, config.txt of wpa_supplicant.conf wijzigen, waarmee u het gedrag van de Raspberry Pi te veranderen. Heel belangrijk, dan!

Ten slotte u door op 'Meer opties' te klikken een terminal openen, een besturingssysteem opnieuw instellen, klonen, repareren of een wachtwoord instellen.

Zodra u uw aanpassingen hebt gemaakt, hoeft u alleen maar op "Afsluiten" te klikken en vervolgens het besturingssysteem te kiezen om mee te beginnen.

En zie, u meerdere besturingssystemen draaien op dezelfde SD-kaart!

Je hebt nu een Raspberry Pi die meerdere verschillende OS kan draaien met een enkele SD-kaart, en waarop u toevoegen of verwijderen OS zonder de anderen te veranderen!

Houd er rekening mee dat u de functie 'Kloon' meerdere keren gebruiken om hetzelfde besturingssysteem te installeren, handig voor het monteren van meerdere afzonderlijke ontwikkelingssystemen op dezelfde kaart of om een systeemafbeelding voor elk gezinslid te maken!

In ieder geval hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om een Raspberry Pi te monteren met zowel een emulator voor retro-gaming, een media-center en een LAMP-server voor onze tests!

Notez cet article.
Delen
Nieuwsbrief
Auteur :
Raspberry Pi FR
Word lid van de Raspberry Pi-gemeenschap
Van een computer van $ 35 zijn al 10 miljoen exemplaren verkocht
KOOP DE NIEUWE RASPBERRY PI 4
Gerelateerde tutorials
Maak verbinding met de Raspberry Pi zonder internet met de seriële poort. Release van de Raspberry Pi Pico W, een microcontroller met wifi! Raspbian France verandert van naam en wordt Raspberry Pi FR! Release van de nieuwe Raspberry Pi 3B, wat nieuw, welke prijs, waar te kopen? Hoe maak je een Tor-router met de Raspberry Pi.
Geen reacties

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Abonneer u op de nieuwsbrief.
Vond je dit artikel leuk?
Schrijf je in en blijf op de hoogte!